dilluns, 27 de gener del 2014

El Centre d'Estudis del Bages continua amb les jornades sobre patrimoni industrial

Segona jornada sobre patrimoni industrial celebrada aquest dissabte. Foto: CEB
Aquest dissabte s'ha celebrat al Museu Comarcal de Manresa la segona sessió de les jornades sobre patrimoni industrial que organitzava el Centre d'Estudis del Bages, amb el títol "Que fem amb el patrimoni industrial?". Unes 50 persones han assistit a la bateria de xerrades, conferències i debats on la temàtica central anava destinada a generar un punt de reflexió amb especialistes sobre la temàtica de com s'havien de recuperar i preservar els antics espais industrials urbans. 

En la sessió matinal van participar-hi l'historiador Lluís Virós, el director de Museu de la Tècnica de Catalunya, Jaume Perearnau, els arquitectes Pere Santamaria i Joan Carles Batanés, Marta Purtí del Consorci del Moianès i el regidor d'urbanisme de Manresa Ramon Bacardit. 

El pròxim dissabte 1 de febrer es realitzarà la tercera sessió de les jornades de patrimoni amb una visita guiada, que s'iniciarà a les 10 del matí a la Plaça Bages de Manresa, a diferents espais industrials de la ciutat reutilitzats, com l'antic Escorxador convertit en la nova biblioteca de la UPC. 

Més informació: aquí

(Noticia Manresainfo.cat 26/01/2014)

dissabte, 11 de gener del 2014

Comença l'enderroc de l'edifici del Bar Perdiu

El 2005 es va determinar que amenaçava ruïna, i els propietaris no han trobat qui es volgués fer càrrec de la seva rehabilitació o de construir-hi de nou. Fotografia Sussi Garcia

Aquest dijous, 9 de gener del 2014, han començat les obres que han d'acabar amb l'enderroc de l'edifici que fa cantonada entre la Muralla Sant Domènec i el Passeig Pere III, en la vorera de números parells, i que havia tingut en els seus baixos la venda de tiquets de Transports Galtanegra, el Bar Perdiu -posteriorment un Forn de Cabrianes- i també, més proper en el temps, a la façana del passeig, oficines d'Inllobsa. 

L'enderroc de l'edifici arriba després que la propietat hagi buscat, sense èxit, alguna empresa que volgués fer-se càrrec de la seva rehabilitació o de construir-hi de nou, un cop es va determinar el 2005 que amenaçava ruïna per danys estructurals. L'edifici original, els baixos i les tres primeres plantes, conserven un estil noucentista de la dècada dels anys 10 del segle XX, i posteriorment, sobre els anys 50, es van construir tres plantes addicionals que van afectar la seva estructura. A la superfície que ara ocupa l'immoble quedarà un solar de més de 300 m2, i el seu enderroc suposarà la recuperació de vorera a l'altura dels altres edificis adjacents.

(Manresainfo.cat el 11/01/2014)

dijous, 9 de gener del 2014

Jornades: Que fem amb el patrimoni industrial?

17, 25 de gener i 1 de febrer de 2014 
Tots els actes són oberts a tothom, gratuïts i no cal inscripció prèvia. 
Descarrega’t l’octaveta en PDF, aquí 

DIVENDRES 17 DE GENER 
CONFERÈNCIA: “La revalorització del Patrimoni Industrial (1984-2014)”, per Ferran Pont i Montaner. Sala d’actes del Casino de Manresa. A les 20 h

DISSABTE 25 DE GENER
JORNADA DE TREBALL, DEBAT I REFLEXIÓ

Comunicacions:
- Patrimoni Industrial i història, una relació necessària, per Lluís Virós
- Tot s’hi val en la recuperació del patrimoni industrial?, per Jaume Perarnau
- Patrimoni Industrial, passat i present, per Pere Santamaría
- Rehabilitar: museus o noves activitats?, per Joan Carles Batanés
- El Patrimoni, un recurs per a la dinamització econòmica d’un territori, per Marta Purtí
- La preservació del Patrimoni Industrial des de la gestió municipal, per Ramon Bacardit

Al Museu Comarcal de Manresa. Via de Sant Ignasi, 40 Manresa. A les 10 h

DISSABTE 1 DE FEBRER 
VISITA GUIADA: “Els edificis industrials restaurats i amb nou ús”.
Lloc de trobada davant la Biblioteca de la UPC l’Escorxador a la Plaça Bages de Manresa, a les 10h.